Hard Disklerin sağlığı nasıl kontrol edilir?

Gönderen Alp 10/06/2021 0 Yorumlar

Hard Disklerin Sağlığı Nasıl Kontrol Edilir?


Hard Diskler, bir Güvenlik Kamera Sistemi'nin en önemli parçasıdır.

Tüm kayıtlar hard diske (HDD) kaydedildiği için, görüntü kaybının olmaması için hard disklerin sağlığının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

 

Peki, bir hard diskin sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

United Security kayıt cihazının S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology - SMART) özelliğini destekler. Bu özellik sayesinde hard diskin sıcaklığı, kaç gündür kullanıldığı, ya da bir sorun olup olmadığı rahatlıkla görülebilir.

 

Hard Disk Seçimi

 

Eğer cihazınıza birden fazla hard disk bağlıysa, bilgisini görmek istediğiniz hard diski aşağıdaki şekilde seçebilirsiniz.

 


 

Hard Disk sıcaklığı

Hard diskin çok fazla ısınması, hard diskle veya bağlı olduğu kayıt cihazıyla ilgili bir sorun olduğuna işaret edebilir. Ya hard diskte bazı sorunlar vardır veya kayıt cihazı hava almayan bir yerde fazla ısınmaktaıdr. Örneğin cihaz bir dolabın içinde hava alamıyor olabilir. Veya havalandırma (soğutma) fanı bozulmuş olabilir.

 

Hard diskin sıcaklığını aşağıda gösterildiği şekilde, görebilirsiniz. Bu örnekte hard disk sıcaklığı 37 derece olarak görülmektedir. Eğer bu sıcaklık 42-43 derecelerin üzerine çıkıyorsa dikkatli olmak ve cihazın sağlıklı olarak soğutulup soğutulmadığını; hava alıp almadığını kontrol etmek gerekir. 

 

 

Hard Disk Kullanım Süresi

Bir hard diskin ne kadar süredik kullanıldığı çok önemlidir. Çünkü her hard diskin, belirli bir kullanım süresinden sonra arıza yapma olasılığı artmaktadır.

Söz konusu kullanım süresi markya ve modele göre değişmekle birlikte, genel olarak 3-4 yıl ile yani yaklaşık 1100-1400 gün ile sınırlıdır. Bin günden daha uzun süreyle kullanılan hard disklere dikkat etmek gerekir çünkü bunların her an arızalanma olasılığı artmaktadır. Bu nedenle hard disklerin arızalanmadan, yani herhangi bir kayıt kaybı olmadan değiştirilmesi tavsiye edilir.

 

United Security kayıt cihazlarının ilgili menüsünde hard diskin toplamda kaç gün kullanıldığını aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.

 

 

Hard Disk (HDD) Testleri


Sistem çalışıyor gibi gözükse de, hard diskte olabilecek bazı sorunlar kayıtların düzgün yapılmamasına neden olabilir. Bu nedenle hard diskin gerekli durumlarda bazı testlerden geçirilmesinde fayda vardır.

 

United Security'nin SMART ekranında hard diski testlerden geçirmek gerekebilir.

Bunların en basiti "Nakliye" testidir.

Hard diski yeni almış olsanız dahi, size gelene kadar düşmesi veya sarsılması nedeni ile bazı sorunlar oluşmuş olabilir. SelfTest tipini "Nakliye" olarak seçip hard diski test ettiğinizde, nakliye sırasında hard diskin herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığını öğrenebilirsiniz. Günümüz koşullarında hard disk (HDD) fiyatı oldukça yüksektir. Bu kadar yüksek bir fiyat ödediğiniz hard disk için gerekli sağlık kontrollerini yapmak en büyük hakkınızdır.

 

Eğer kamera sisteminizdeki bir hard diskin sorunlu olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bu hard diske "Kısa Test" yapabilirsiniz. Kısa Test hard siskin çok detaya girilmeden genel olarak incelenmesine imkan tanır.

 

"Uzun Test" ise en detaylı hard disk testidir. Tüm sektörler kontrol edilir ve eğer bir sorun varsa raporlanır. Ancak süre olarak çok uzun sürebilir.

Ancak önemle belirtmesi gerekir ki, bu testlerde bir problem görülmese dahi, hard diskin kullanım süresi istenilen süreye ulaşmışsa, cihazın hard diskinin değiştirilmesi gerekir.

 

 

Unutmamanız gerekir ki, eğer cihazda birden fazla hard disk varsa, kontrol işlemlerini her hard disk için yapmalısınız.

 

İster IP kamera sistemi, ister HD Analog (AHD, TVI, CVI) kamera sistemi olsun, söz konusu HDD testlerinin tüm cihazlar için yapılması tavsiye edilir.

 

Diğer taraftan, bu sayfada Hard diskler (HDD) için anlatılan söz konusu özellikler sadece NVR, DVR gibi kayıt cihazları için üretilen Seagate veya Western Digital marka özel hard diskler içindir. Diğer hard diskler bu özelliği desteklemediği için bu sayfada gerekli bilgileri göremeyebilir ve testleri yapamayabilirsiniz.

 

United security olarak tüm çabamız, daha sağlıklı ve her an çalışan bir güvenlik kamera sistemine sahip olmanız ve gelişmiş avantajlardan yararlanmanız içindir.

 

Güvenlik kameraları hakkında merak ettiğiniz, ve burada açıklanmasını istediğiniz konular hakkında bu yazının altına yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz.

 

Güvenli günler dileriz.

Bir yorum yazın