Starlight kamera nedir?

Gönderen Alp 31/03/2021 0 Yorumlar

 

Starlight kamera nedir?

Piyasada “Starlight” olarak adlandırılan kameralar, diğer kameralara göre ışık hassasiyeti daha iyi olan; yani diğer kameralara göre daha düşük ışıkta görüntü verebilen kameralardır.

 

 

Starlight kameraların diğer kameralardan farklı özellikleri nedir?

Bu kameraların birkaç özelliği vardır:

  1. Daha düşük ışıkta verimli görüntü verecek özel bir Görüntü Sensörü’nün olması gerekir. Bu görüntü sensörleri görüntüdeki gürültü seviyesini azaltarak daha net görüntü sağlar.
  2. Görüntü sensörünün boyutu diğer kamera sensörlerine göre bir miktar daha büyüktür.
  3. Kamera lensinin (merceğinin) ışık geçirgenliğinin diğer kameralara göre çok daha yüksek olmalıdır.
  4. Bu kameralar daha büyük diyafram aralığında ve daha düşük shutter hızında çalışabilmesi gerekir. Böylelikle sensöre daha fazla ışık girmesi temin edilmiş olur.

 

Starlight kameralar sıfır ışıkta çalışır mı?

Eğer Infraded LED (IR) ışık desteği yoksa, hiçbir kamera sıfır ışıkta görüntü vermez. Yani cevap “hayır”dır.

Starlight kamereların çalışabilmesi için ortamda çok zayıf da olsa, ışık bulunması gerekir. Zaten isminden de anlaşılacağı üzere, "starlight" yıldız ışığı demektir ki bu da düşük miktarda ışık seviyesini belirtir.

 

Starlight kameralar geceleri sadece renkli mi gösterir?

Hayır. Starlight kameralar hem Renkli hem de Siyah-Beyaz görüntü verebilir.

 

Starlight kameraların neden renkli göstermesi istenebilir?

Bu tamamen bir tercih nedenidir. Fakat unutulmamalıdır ki, sürekli renkli görüntü vermesi istenilen kameraların görüntü netliği belirli bir seviyenin altında Siyah-Beyaz görüntüye göre daha düşük olacaktır.

Kameranın her zaman (düşük ışık seviyelerinde bile) Renkli görüntü vermesi isteniyorsa kamera ayarları aşağıdaki şekilde yapılmalıdır.

Uzak Ayarlar =>  Görünüm => Resim Kontrolü menüsüne giriniz.

 

 

Starlight kameralarda Siyah-Beyaz görüntü neden tercih edilebilir?

Aynı ışık miktarında; Siyah-Beyaz görüntüler, Renkli görüntülere göre daima daha nettir. Kenarlar daha keskindir.

Bu nedenle, eğer renk çok önemli değilse, geceleri daha düşük ışıkta daha net görüntü almak için kameranın düşük ışık seviyesinde otomatik olarak Siyah-Beyaz moda dönmesi istenebilir. 

Eğer geceleri belirli bir ışık seviyesine kadar renkli, daha düşük ışık seviyelerinde Siyah-Beyaz görüntü almak isteniyorsa menü ayarlarını aşağıdaki şekilde yapılır.

Uzak Ayarlar =>  Görünüm => Resim Kontrolü menüsüne giriniz.

 

 

Her Starlight sensörlü kamera iyi performans verir mi?

Tabii ki “Hayır”.

Piyasada çok çeşitli starlight sensörler vardır. Bunların her birinin performansı da farklıdır.

Ayrıca sadece sensör yeterli değildir. Kullanılan kamera lensinin de çok düşük ışık seviyelerine uygun olması gerekir. Çünkü her mercek (lens), içinden geçen ışık miktarını bir miktar emer, yani azaltır. İyi kalite lensler ise ışık miktarını en fazla oranda geçiren lenslerdir. Bu nedenle bir starlight kameradan iyi performans almak için, yüksek geçirgenlik katsayısına sahip lensin kullanılmış olması zorunludur.

 

Güvenlik kameraları hakkında merak ettiğiniz, ve burada açıklanmasını istediğiniz konular hakkında bu yazının altına yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz.

Güvenli günler dileriz.

 

Bir yorum yazın